Урок 1: ЗамішуванняВітаю на першому практичному уроці з створення нашого першого хліба
( Рецепт нижче)
Нам потрібно:
- суміш борошна сильного 13-16 г білку, класичного пшеничного 10 г. білку та цільнозернового 450 - 500 г. (50 г.)
- 350 мл води + 25 мл води для розведення , кімнатної температури солі 12 г.
- Та 100 г. закваски на піку дозрівання.
У миску наливаємо 350 мл води, додаємо 100 г. закваски сильної (перевірити чи вона сильна можна так, якщо вона не тоне у воді, як у мене, тоді вона готова до використання).
Перемішуємо до однорідності. Просіваємо борошно сильне та класичне пшеничне і + 50 г цільнозернового. Перемішуємо наше тісто. Далі змочуємо руку водою та пропрацьовуємо наше тісто рукою, буквально одну хвилинку.
Ми зробили з вами процес аутолізу, даємо тісту відпочити накривши рушником 30 хвилин.
Тартін на заквасці ( пропорція відрізняється від пропорції у відео)Інгредієнти:
• Борошно сильне 300 г (14-15г білку) • Вода 350 г • Борошно вищого ґатунку пшеничне 210 г • Цільнозернове борошно 60 г • Солі 12 г + 25 мл води для розведення • Закваски на піку дозрівання 100 г
Приготування:⁃ У миску влити воду кімнатної температури, додати закваску свіжу, перемішати. Висипати все борошно, замішаємо аутоліз. Лишіть на 30 хв.
⁃ Через 30 хв розводимо сіль у воді ( 12 г солі та 25 г води) , вводимо до нашого тіста. Спочатку тісто буде розслоюватись, під час замішування воно збереться до купи. Перемішали до однорідності та лишили на 30 хв.
⁃ Через кожні наступні 30 хвилин робимо 4-6 складань, розтягуючи тісто з кожної сторони.
⁃ Після всіх складань лишіть тісто відпочити на 2 години накривши плівкою. ⁃ Після відпочинку починаємо формувати тісто як на відео. Кладемо до кошика , накривши пакетом або рушником та відправляємо на холодну ферементацію мінімум на 9 годин максимум тісто може бродити 12-24 год( бажано 9-12 , щоб не було сильної кислинки та переброду тіста) При температурі 4-5 градусів.
⁃ Після ферментації розігріваємо духову шафу на 250 градусів , разом з чавунною формою 40-60 хв .
⁃ Дістаємо нашу заготовку з холодильника , присипаємо борошном, викладаємо на пергамент , робимо надріз для розкриття нашого хлібу та відправляємо у гарячу форму, додавши води або льоду ( 20 мл) . Накриваємо кришкою , випікаємо 15-20 хв під кришкою.
⁃ Через 20 хвилин знімаємо кришку та випікаємо до готовності знизивши температуру на 230 градусів.
Лишаємо охолонути на решітці мінімум 40 хв.
Смакуйте свій перший хлібчик!❤️