Інгредієнти: • Борошно сильне 300 г (14-15г білку) • Вода 350 г • Борошно пшеничне вищого ґатунку 210 г • Цільнозернове борошно 60 г • Солі 12 г + 25 мл води для розведення • Закваски на піку дозрівання 100 г
Приготування: ⁃ У миску влити воду кімнатної температури, додати закваску свіжу, перемішати. Висипати все борошно, замішаємо аутоліз. Лишіть на 30 хв. ⁃ Через 30 хв розводимо сіль у воді ( 12 г солі та 25 г води) , вводимо до нашого тіста. Спочатку тісто буде розслоюватись, під час замішування воно збереться до купи. Перемішали до однорідності та лишили на 30 хв. ⁃ Через кожні наступні 30 хвилин робимо 4-6 складань, розтягуючи тісто з кожної сторони. ⁃ Після всіх складань лишіть тісто відпочити на 2 години накривши плівкою. ⁃ Після відпочинку починаємо формувати тісто як на відео. Кладемо до кошика , накривши пакетом або рушником та відправляємо на холодну ферементацію мінімум на 9 годин максимум тісто може бродити 12-24 год( бажано 9-12 , щоб не було сильної кислинки та переброду тіста) При температурі 4-5 градусів. ⁃ Після ферментації розігріваємо духову шафу на 250 градусів , разом з чавунною формою 40-60 хв . ⁃ Дістаємо нашу заготовку з холодильника , присипаємо борошном, викладаємо на пергамент , робимо надріз для розкриття нашого хлібу та відправляємо у гарячу форму, додавши води або льоду ( 20 мл) . Накриваємо кришкою , випікаємо 15-20 хв під кришкою. ⁃ Через 20 хвилин знімаємо кришку та випікаємо до готовності знизивши температуру на 230 градусів. Лишаємо охолонути на решітці мінімум 40 хв. Смакуйте свій перший хлібчик!❤️
Житній хліб з журавлиною та насінням
Інгредієнти:
Свіжої закваски на піку дозрівання 125 г
Сильне пшеничне борошно (13-16 г білку) 300 г
Борошно вищого ґатунку 100 г
Житнього борошна 100 г
Води 350 мл
Мікс насіння ( смажене) 100 г + 50 г журавлини
Солі 12 г + 25 мл води ( для розведення) (Якщо тісто завологе додайте кожного борошна по + 50 г)
Приготування:
Розчиняємо закваску у воді. Додаємо борошно, замішуємо до однорідності. Залишаємо на 30 хвилин, накривши плівкою або кришкою.
Через 30 хвилин з’єднуємо сіль з 25 мл води, розчиняємо її та вводимо у тісто. Робимо тісто однорідним . Накриваємо та лишаємо відпочити ще на 30 хвилин.
Через кожні 30 хвилин робимо складання, розтягуючи кожну із 4-ох сторін тіста. Їх має бути від 4 до 6 складань.
Через 2-3 складання вводимо начинку ( насіння з журавлиною). Насіння бажано підсмажити у духовці або на пательні ( 5-7 хв на 200 градусах з конвекцією).
Після всіх складань лишаємо відпочити тісто при кімнатній температурі на 2 години.
Через 2 години відпочинку починаємо процес формування тістозаготовки. Формуємо тісто, як зазвичай. Даємо відпочити після формування 15-20 хвилин.
Змочуємо верх нашої заготовки , присипаємо насінням, щедро та викладаємо у розстіючну корзинку низом догори.
Відправляємо на холодну ферментацію до холодильника при темературі 4-6 градусів мінімум на 8-9 годин.
Після ферментації розігріваємо духову шафу з чавуном або шамотним каменем 40-60 хвилин при температурі 250 градусів.
Дістаємо заготовку з холодильника, викладаємо на пергамент, робимо надріз та викладаємо тісто у форму. Додаємо кілька крапель водички( 20-50 мл) або декілька кубиків льоду.
Швидко накриваємо кришкою, щоб не вийшов весь пар та випікаємо під нею 15-20 хвилин. Через пройшовший час знімаємо кришку та випікаємо ще приблизно 20 хвилин до золотистого кольору зменшивши температуру до 230 градусів.
Дайде охолонути на ришітці хоча б 40 хвилин , краще до двох годин.
Смачного!
Гречаний хліб на заквасці:
Інгредієнти:
Борошно сильне (12-16 г білку) 300г
Вода 386 г
Борошно вищого ґатунку 115г
Борошно гречане 100 г
Відвареної гречки 80 г
Закваски на піку дозрівання 126 г
Солі 12 г + 25г води
Житній солодовий екстракт 10-13 г
Гречаного меду 1 ст.л.
Оливкової олії 1 ст.л.
Приготування:
Поєднуємо воду з житнім солодовим екстрактом та з закваскою, розчиняючи її. Змішуємо з борошном.
Додаємо мед, оливкову олію та сіль розчинену у воді до однорідності тіста. Лишаємо ще на 30 хвилин.
Далі робимо 4-6 сладань з кожної із 4-х сторін тіста розтягуючи їх . Кожні 30 хвилин. На 2-3 складання вводимо гречку.
Після всіх складань даємо відпочити тісту 2 години, накривши плівкою.
Через 2 години відпочинку починаємо формувати тістозаготовку як зазвичай. Це займає приблизно до 1,5 хвилини.
Даємо відпочити тісту на столі 15-20 хвилин.
Через 15-20 хвилин присипаємо кошик для розстійки борошно та нашу тістозаготовку.
Відпрвляємо до кошика верхом до низу та ставимо у холодильник на мінімум 8-9 годин при 4-6 градусах.
Після ферментації розігріваємо духову шафу 40-60 хвилин на 250 градусів разом з чавунною формою або шамотним каменем.
Дістаємо заготовку з холодильника, викладаємо на пергамент, робимо надріз та викладаємо тісто у форму.
Додаємо кілька крапель води або декілька кубиків льоду (20-50 г).
Швидко накриваємо форму і випікаємо 15-20 хвилин під кришкою.
Після проходження цього часу знімаємо кришку та зменшуємо температуру до 230 градусів. Печемо ще 20-25 хвилин до готовності та золотистого кольору.
Даємо охолонути хочаб 40 хвилин на рищітці, якщо є час тоді до 2 годин. Смачного!
Зелений Тартін з шпинатом
Інгредієнти:
Борошно сильне (12-16г білку) 523 г
Цільнозернове борошно 100 г
Класичне борошно вищого ґатунку 108 г
Закваска на піку дозрівання 127г
Вода 392 г
Шпинат 75 г(упаковка)
Солі 12 г + 25мл води
( Якщо ви бачите, що тісто за вологе - додайте + 50-100 г борошна. Якщо у вас за дуже густе тісто, навпаки - додайте на 20-50 мл більше води)
Приготування:
Поєднуємо воду кімнатоної температури з шпинатом та пробиваємо блендером до однорідності. Має вийти однорідна, зелена вода.
Додаємо однорідну воду зі шпинатом до закваски та борошна. Замішуємо до однорідності. Лишаємо відпочивати 30 хвилин.
Додаємо сіль розведену у воді та замішуємо до об’єднення всіх інгридієнтів.
Робимо складання розтягуючи з кожної із 4-х сторін тіста . Таких складань ми робимо 4-6 разів через кожних 30 хвилин відпочинку.
Після всіх складань даємо відпочити нашій тістозаготовці при кімнатній температурі 2 години накривши її.
Через 2 години формуємо нашу хлібину, як зазвичай.
Після формування даємо відпочити тісту на столи 15-20 хвилин.
Як пройде час присипаємо нашу тістозаготовку борошном та розстіючну корзинку.
Відпраляємо у кошик верхом до низу та відправляємо до холодильника на мінімум 8-9 годин при 4-6 градусах.
Після ферментації розігріваємо нашу духову шафу з чавунною формою або з шамотним каменем 40-60 хвилин на 250 градусів.
Дістаємо заготовку та викладаємо її на пергамент, робимо надріз та викладаємо до форми.
Додаємо кілька крапель води або декілька кубиків льоду (20-50 мл).
Швидко накриваємо кришкою та випікаємо приблизно 15-20 хвилин. Під кришкою.
Через 15-20 хвилин знімаємо кришку, зменшуємо температуру до 230 градусів. Печемо до готовності і золотистого відтінку ще 20-25 хвилин.
Даємо охолонути хочаб 40 хвилин на рищітці, але якщо є терпіння та час краще зачекати 2 години після. Смачного!
Цільнозерновий хліб на заквасці
Інгредієнти:
(Опара: пшенична закваска 20 г, 23 г води та 23 г ц/з борошна) чекаємо піку 6-8 годин
Холодна вода 200 г
Цільнозернове борошно тонкого помелу 270 г
Цільнозернове грубого помелу 30 г
Сіль 6 г + холодна вода для розчинення 25 г
Приготування:
Замішуємо опару та даємо їй піднятися до піку, приблизно 6-8 годин.
Замішуємо аутоліз: у миску наливаємо воду, опару на піку, розчиняємо її та борошно цільнозернове. Замішуємо до однорідності. Лишаємо на 30 хвилин.
Розчиняємо сіль у 25 г води. Вводимо у наше тісто, вимішуємо до однорідного стану, поки не збереться до "купки". Лишаємо відпочити ще на 30 хвилин.
Робимо таку ж саму техніку, як завжди. 4-6 складань кожні 30 хвилин.
Після складань лишаємо відпочити 2 години.
Через 2 години робимо формовку, як у відео, та лишаємо на столі на 20 хвилин.
Перекладаємо у кошик для розстійки, відправляємо мінімум на 8-9 годин до холодильника на холодну ферментацію при температурі 4-6 градусів.
Розігріваємо нашу духову шафу з чавуном на 250 градусів 40-60 хвилин.
Після ферментації дістаємо наш хліб з холодильника, робимо надріз, відправляємо у чавун, додавши кубики льоду, закриваємо кришкою. Випікаємо 15-20 хвилин під кришкою.
Через 20 хвилин знімаємо кришку і випікаємо до готовності.
Після випічки даємо охолонути мінімум 40 хвилин, якщо є можливість, зачекайте до повного охолодження 2 години. Смачного!
Італійська повітряна фокача
Інгредієнти:
Закваски на піку дозрівання 180 г
Води 350 мл
Сильного борошна 300 г (12-16 г білку)
Класичного борошна вищого ґатунку 200г
Оливкової олії 20 г
Солі 12 г
Наповнення до фокачі може бути за вашим смаком ( томати, оливки, цибуля, сир, трави тощо)
Приготування:
Поєднуємо воду, борошно і закваску. Перемішуємо до однорідності та залишаємо на 30 хвилин накривши плівкою.
Через 30 хвилин додаємо сіль та оливкову олію. Накриває плівкою та лишаємо ще на 30 хвилин.
Через кожні наступні 30 хвилин робимо складання( розтягуючи тісто з кожної із 4-х частин тіста). Складань має вийти 4-6.
Після всіх складань лишаємо відпочити тістозаготовку на 2 години при кімнатній температурі.
Через 2 години перекладає тісто на змащену оливковою олією форму для випічки та накривши плівкою відправляємо на нічну ферментацію до холодильника.
Після нічної ферментації дістаємо нашу заготовку та лишаємо при кімнатній температурі на 2 години ,щоб вона зігрілася.
Розігріваємо духову шафу до 230 градусів.
Через 2 години поливаємо заготовку олією , змащуємо пальці та «тикаємо» пальці по всій нашій заготовці для утворення «бульок».
Додаємо нашу начинку за смаком та відправляємо у духовку на 40-50 хвилин до золотистості.
Смачного!
Повітряна піца на заквасці
Інгредієнти ( на 3 піци):
Вода 350 г
Борошно для піци типу «00» 550 г
Закваски на піку дозрівання 120 г
Оливкової олії 25 г
Меду 12 г
Солі 12 г + 25 мл води
Приготування:
З’єднуємо воду, борошно та замішуємо аутоліз. Даємо відпочити 30 хвилин накриши кришкою або рушником.
Додаємо закваску, мед, оливковою олію, замішуємо та даємо знову відпочити 30 хвилин.
Через 30 хвилин вводимо сіль ( розчинивши у 25 мл води). Даємо знову постояти 30 хвилин.
Далі робимо 4-6 складань, як при формуванні хлібу кожні 30 хвилин.
Після всіх формувань залишаємо наше тісто на 1,5-2 години при кімнатній температурі.
Формуємо кулі по 300-350 г та відпрвляємо до холодильника в контейнері чи ємкості, яка у вас є застеливши пергаментом присипаним кукурудзяним борошном або борошном крупкою.
Через 12-48 годин дістаємо наші тістозаготовки та даємо постояти 1,5-2 години.
Через 1,5-2 години формуємо піцу, притискаючи пальцями від центру і рухаючись до країв піци ( вологими руками або змоченими у оливковій олії).
Товщина піци має бути +-5мм, за бажанням лишаємо бортики .
Якщо необхідно використовуємо борошно крупу для формування ( Манна крупа, кукурудзяна, рисова).
Робимо піцу за своїм смаком та відправляємо її у розігріту духову шафу на 230 граудсів верх-низ ( розігрівши 30-40 хвилин). Випікаємо на ДЕКО або шамотному камені 10-15 хвилин.
Смачного!
РЕЦЕПТИ НА ЗАЛИШКАХ ЗАКВАСКИ:
Крекери на заквасці
Інгредієнти:
200 грамів залишків закваски
1/4-1/2 чайної ложки харчової соди (якщо закваска з холодильника або надто кисла (від 5-го дня зберігання залишків)
20 грамів оливкової олії
Додатково: мікс насіння (наприклад, соняшникове, кунжутне гарбузове тощо)
30 грам борошна (якщо закваска надто рідка )
5 грамів солі
3 грами італійських трав (або ваших улюблених )
Додаткова сіль (для начинки, за бажанням)
Приготування:
Розігрійте духовку до 180°C верх-низ.
У мисці для змішування з’єднайте залишки закваски, соду і борошно. Якщо ваші залишкі свіжі та не занадто рідкі і кислі , пропустіть введення борошна та Харчової соді.
Додайте сіль, оливкову олію та трави на ваш вибір. Все перемішати до однорідності.
Підготуйте шматок пергаментного паперу і рівномірно розподіліть по ньому суміш. Слідкуйте за тим, щоб товщина була рівною.
За бажанням посипте насінням на ваш вибір рівномірно по суміші та придавіть у тісто. Ви можете зробити звичайні крекери без насіння або , якщо ви хочете більш солені крекери посипте пластівцями солі.
Коли духовка розігріється, поставте наші крекери на ДЕКО духовки. Випікаємо 5 -10 хвилин.
Одразу після випічки дістати з духовки і нарізати на бажані шматочки.
Вже нарізані крекери помістіть назад в духовку і продовжуйте випікати 30-40 хвилин поки вони не стануть хрусткими. Слідкуйте за ними, щоб воні не згоріли і не стали занадто темні.
Якщо хочете, щоб крекери були рівномірно хрусткі, можна використовувати режим вентиляції в кінці випічки.
Коли крекери будуть готові, дозвольте їм охолонути 5-10 хвилин.
Охолоджені крекери поламайте на шматочки та подавайте до улюблених начинок. Вони добре поєднуються з домашнім хумусом або будь-яким іншим соусом на ваш вибір.
Зберігайте крекери в герметичному місці, контейнері з кришкою до одного тижня, або насолоджуйтеся ними одразу. Вони виходять тонкі і хрусткі , що робить їх чудовою і здоровою закускою.
Насолоджуйтесь домашніми хрусткими крекерами з травами на заквасці! Смачного!❤️
Бельгійські вафлі на залишках закваски
Інгредієнти:
• 200 грамів залишків закваски
• 100 грамів білого цукру або меду
• 1/4-1/2 чайної ложки харчової соди (якщо залишки з холодильника)
• 3 яйця
• 200 грамів борошна (ц/з або будь-яке на ваш вибір)
•3 грами солі
• 200 грамів молока
• 1-2 чайні ложки екстракту ванілі (за бажанням)
• Олія, вершкове або кокосове масло для приготування їжі
• Кленовий сироп (для подачі)
Приготування:
У мисці для змішування з’єднайте всі рідини і збийте їх разом. Додати цукор, сіль, харчова сода (якщо використовуєте закваску з холодильника , щоб зменшити його кислотність), і борошно. Перемішайте суміш до однорідності.
За бажанням додайте ванільний екстракт для відтінку смаку. Ви також можете використовувати насіння стручка ванілі або ванільний цукор як альтернативу.
Залиште тісто на 30-60 хвилин для бродіння при кімнатній температурі або охолодіть його на ніч.
Коли ви побачите бульбашки на поверхні тіста можемо попередньо розігрівати вафельницю.
Змастіть вашу вафельницю маслом яке у вас є для перестрахування, щоб нічого не прилипло. Кількість тіста, яку ви викладаєте, залежить від розміру вашої вафельниці. Експериментуйте, щоб знайти потрібну кількість саме для вас.
Готуйте вафлі близько 5 хвилин, але регулюйте час під ваші смакові вподобання (наскільки хочете хрусткі) та Вашу вафельницю.
Коли вафлі будуть готові, вийміть їх з вафельниці. Ви можете експерементувати з тістом на регулювати товщину вафлі або ча приготування. Експериментуйте з різними варіаціями.
Подавайте вафлі з кленовим сиропом або вашими улюбленимі начинками. Смачного!
Пам'ятайте, немає строгих правил, тому сміливо змінюйте рецепт під свій смак симпатії та вподобання.
Кекси на залишках закваски з горіхами та сухофруктами
Інгредієнти:
• Закваски 200 г
• Яйця 2 шт
• Сметана 100 г
• Сода 1/2 ч.л.
• Солі 2 г
• Псиліум або розпушувач 1 ч.л.
• Борошно 200 г
• Олія кокосова ( або інша) 100 мл
• Цукор 80 г
• Сухофрукти / горіхи / шоколад опційно
Приготування:
У великій мисці змішайте закваску, сметану та яйця до однорідності
Додайте соду , сіль, псиліум або розпушувач та добре перемішайте.
Поступово додайте олію, цукор та борошно , змішайте до однорідності.
Додайте улюблені горіхи, сухофрукти, шоколад та перемішайте до рівномірного розподілу по тісту.
Лишіть постояти тісто 30-40 хвилин для активації закваски.
Підготуйте формочки для кексів. Розподіліть тісто по формочкам
Розігрійте духову шафу на 180 С градусів.
Випікайте кекси протягом 30-35 хвилин або доки вони не стануть золотистими , перевірте готовність дерев'янною шпажкою.